German Site  |  Contact  |  Imprint  |  Sitemap  |  Zugang beantragen  |  Login
Working Groups
Topics & Projects
Framework conditions
IT infrastructure for clinical research
Quality management
Supporting IITs
Biobanking and molecular medicine
Intermeshing of research and patient care
Communication for networked research
Products & Services
TMF Book Series
German Site

Improving the infrastructure for medical research

An efficient, high-quality infrastructure is a major precondition for cutting-edge research. The principal aim of the TMF is therefore to improve the organization and infrastructure for networked medical, i.e. clinical, epidemiological and translational, research. The notion of infrastructure as an integral part of research goes well beyond purely technological issues. Accordingly, the TMF activities, projects and products can be grouped into central topics – from frameworks and IT infrastructure through quality management and biobanking to questions relating to network management and public relations.

A large majority of the TMF's work is carried out in numerous projects which, for the most part, are initiated by members and supervised by the working groups. Suggestions for new projects go through a selection process that comprises several stages – from technical evaluation and fine-tuning in the project groups and working groups through consultation in the TMF Office and assessment by the Board of Directors. This process ensures that the problems addressed in the projects are of relevance to the research community and that the solution being pursued finds a broad consensus for subsequent application.

All the TMF projects are listed below in descending chronological order. Click on the submenu items for a short description and details of the related TMF projects and products.

1. TMF-List of Products with Commentaries [pdf | 48 KB]

D120-01 IDEA-FAST

Identifying Digital Endpoints to Assess FAtigue, Sleep and acTivities of daily living in neurodegenerative disorders and immune-mediated inflammatory diseases (IDEA-FAST)

[Drittmittelprojekte | laufend] Die TMF ist an einem Projekt im Rahmen des Innovative-Medicines-Initiative-2-Programms beteiligt, welches Medizinprodukte im Zusammenhang mit neurologischen Erkrankungen testet, die sich für ein Home-Monitoring eignen, um digitale Endpunkte klinischer Studien zu definieren. Das Projekt wird von der Newcastle University koordiniert. Die TMF koordiniert zusammen mit dem niederländischen Partner MLC Foundation das Arbeitspaket Legal&Ethics. In diesem Rahmen wird ein harmonisiertes ICF-Template sowie eine Governance für die Sekundärnutzung der während der Studien gesammelten Daten erarbeitet. Ferner werden ethische Fragen im Zusammenhang mit dem Home-Monitoring von Patienten mit verschiedenen Stakeholdern erörtert.

Aktivitäten und Fortschritte 2019

• Das Projekt ist am 01.11.2019 mit einer dreimonatigen Vorbereitungsphase gestartet

Aktivitäten und Fortschritt 2020

• Kick-off Meeting in Newcastle (03. – 04.02.2020)